A vadászat

Ez most nem napi post, inkább az összefoglalója az első pár napnyi lakásvadászatnak.

Reménytelen. Illetve nem reménytelen, de erősen időigényes a procedúra. Vannak olyan ingatlanok, amilyeneket mi keresünk (3 hálószoba, nagy konyha, kert), de azért Dunát nem lehet velük rekeszteni. És mivel az ingatlanok kb 90%-a ügynökön keresztül megy, így egy megtekintés úgy zajlik, hogy összerántanak 70-80-100 érdeklődőt egy kb 1 órás időintervallumra (hisz ilyenkor még az aktuális lakó is ott lakik) és nézdd meg. Ha tetszik, akkor szólsz, hogy frankó. Majd vársz. És az ügynök meg a háziúr valami random módon eldönti, hogy ki lesz a szerencsés, és kik azok akik tovább keresgélhetnek. És nem ritkán simán elhangzik olyan is a megtekintésen, hogy “ide egy orvos házaspárt képzelnek el“. És ha te mondjuk nem orvos vagy hanem mezei informatikus, akkor nem is érdemes tovább nézelődnöd.

Egyetlen esetben találkoztam olyannal, hogy a házat magánszemély hirdette. És nem is lett volna rossz, viszont ő kp-t akart és kb azonnal. Az viszont a relokációs csomag miatt nem megy, mert az anyacég az utalást preferálja. Megpróbáltam áthidalni a saját bankszámla és kártya használatával, de itt meg beleütköztem a Citibank áldásos napi kártyahasználati limitjébe. Vagyis napont max 900 EUR vehető fel automatából. Tehát egy lakás bérléséhez (ami 2 havi díj) jópár napig csak a kártyámat kéne fejni. És ez a Citi ügyfélszolgálat szerint teljesen normális. De mondták, hogy ha bemegyek egy bankfiókba, akkor simán felvehetek a számlámról bármennyit. Feltéve ha az a bankfiók Magyarországon van… Ehh. Ehhez társul, hogy még mindig nem sikerült ír bankszámlát nyitni, mert a meghívólevelek (átszövegezve) se voltak jók. Tehát amíg a PPS szám nem jön meg addig kb semmit nem tudok csinálni. És sok helykonyhaen a lakásbérléshez, de már a megnézéshez is kérnek bankszámlaszámot, amihez viszont igazolt lakcím kell. 22-es csapdája.

Szóval egyelőre kicsit elkeserdve nézem az ingatlanpiacot, bár az is tény, hogy Róma se egy nap alatt épült fel, és még csak 5-6 napja járok megtekintésekre. Idő még van. És néha bele lehet futni ilyen gyöngyszemekbe. Már csak a horrorhegedű hangja hiányzik hozzá.

A következő post már egy kicsit szakmaisabb lesz, majd az utána levő meg Skerriesről, csak a képeket kéne áttöltenem, De mivel reggel 7-kor megyek és este 7-8 között érek hazaí, így ez most lassabban halad. Még a szokásosnál is lassabban.