Adminisztrációs lépések

No, akkor vegyük fel a történet elejtett fonalát. Tehát megvan a bérlemény. Mi következik ezután? Úgy van, a szolgáltatások átírása. Ez nagyon fontos lépés, hisz ezen közüzemi számlák igazolják majd a lakcímünket (avagy proof of address).

A házinéni Mrs. S. mondta, hogy a helyi elműnél (Electric Ireland) elvégzi az átíratást, de a főgáz helyi megfelelője (Bord Gais) ragaszkodik a személyemhez.

Menjünk tehát sorba, mik is várnak arra, akik Írországba költöznek.

Kezdjük a szemétszállítókkal, mert csak. Random választásom a Panda-ra esett, de általában minden területen 2-3 szolgáltató között lehet választani. Pandanal minden egyszerűen ment. Weboldalon regisztrálás és online fizetés. Évi 100 EUR, ami magában foglalja a 2 hetenkénti barna (komposztálható dolgok) és 2 hetenkénti zöld (újrahasznosítható dolgok) kukák elszállítását. Éretelem szerűen felváltva. Egyik héten ez, másik héten az. A fekete (minden egyéb) kukákat minden héten szállítják, viszont ezekhez alkalmanként 1 ún. Black Bin Taget kell venni, kitölteni, ráragasztani. Ez alkalmanként 8.5 EUR. De persze általában elég ezt is két hetente elvitetni.
Tehát online regisztrálás, fizetés és már meg is jött a szerződés pdfben. Pipa

Másik általános dolog a TV license, amit szintén éves szinten mérnek (160 EUR). Online regisztrálva, fizetve. Pdf érkezett is, majd pár napon belűl postán is az éves certificate róla. Pipa

Akkor legyen tv és internet is. Előbbi nem annyira fontos, főleg ha van az utóbbi, de azért elfér. Mrs. S. mondta, hogy Sky TV és Eir kábel van behúzva, így kényelmi szempontokból maradtam is náluk. De TV oldalon is és broadband oldalon is vannak alternatívák szépszámmal. Sky online felülete nem annyira erős, mint amennyire elvárt lenne egy ilyen renoméjú cégtől, de sikerült regisztrálni és 2 napon belűl fel is hívtak, hogy egyeztessünk. Majd mondták is, hogy következő szombaton 15:00-17:00 között jönnének is installálni. Közepes csomag, HD tartalom, rögzítős box, streaming app havi 30 EUR. Ám legyen.
Szombaton 5 perc késéssel beesett a szerelő és nem győzött szabadkozni a késésért. Séta az emeletre. Rápillant a tányérra, jó lesz mondja. Vissza a nappaliba. Doboz kivesz, lecsippant, összedug, majd mivel még nincs TV mondta, hogy ha majd lesz, akkor végignyomkodom a regisztrációt és kész, de ha nem, akkor adott telefonszámok és segítenek. Tehát kábeltévé pipa.

Eir. Online regisztráció. Elhasal, mert se ügyfélszámom (új ügyfél ugye) se vonalas telefonszámom, de megadom a mobilszámot és majd hívnak. Vagy nem. Pár nap elteltével újrakezdem az egészet. Telefonszám megadás, majd hívnak. Nem is telt bele fél óra és valóban hívtak (mint utóbb kiderült, még az előző regisztráció miatt), hogy nézzük mik az opciók. Mondtam, hogy mivel előző lakó is Eir előfizető volt így szerintem nem lesz gond. Katintanak jobbra, kattintanak balra, majd közölték, hogy még aktív a szerződés a vonalon. Ez WTF volt, mert az előző lakó kikltözéskor lemondta, de sebaj, jeleztem Mrs. S. fele, aki egyből továbbította. Ex-lakó ismét bejelentette Eir fele, hogy lemondaná, elfogadták, haladjunk. 2 nap múlva újra hívtam őket, hogy akkor hogy állunk? Mondták, hogy ad 1 nem látnak lemondási igényt a vonalon, ad 2 még él a szerződés. Na ez így már nem vicces, mik a lehetőségek kérdeztem. Semmi gond, nyugtattak meg, e-mailben dobjam át a bérleti szerződés idevágó részeit és lezárják a szerződést. Csodás. Szerődés lefényképezve, átküldve. Újabb két nap eltellt. Újabb telefon. Igen, köszönik megkapták, és 45 napon belül megköthetjük az új szerződést. Na, álljunk meg egy röpke pillanatra. 45 nap? Igen. Hát ez nem lesz olyan jó. Mi a másik alternativa? Kis hümmögés, majd a válasz “ok, 4 munkanap mulva ott vagyunk”. Ez már mindjárt jobban hangzott. És valóban, a 3. nap végén érkezett egy e-mail és egy SMS, hogy holnap jönnek. 8:00-12:00 között. Nosza. fél nap szabi megigényelve és várakozok. 12:30 fele megeresztettem egy bátortalan telefonhívást, hogy lesz-e biznisz vagy senem. Mondták, hogy nem látnak aktív rendelést a nevemen, de keresik és majd hívnak. Fél napos szabit kibővítettem 1 napra és 14:00 táján újra telefonáltam. Továbbra se találnak rendelést, de felhívják a kivitelezést végző erőket. Mit ad isten ők valóban tudtak róla, bár náluk 12:00-18:00 volt megadva és úgy is kalkuláltak velem. Tehát a dolgok sinen vannak és valóban kis idő elteltével be is kocogott a két szerelő. Megörültek, hogy kábelezni nem kell, tehát csak az optikai kábelt (9.000 fős kis falu szélén levő házról van szó) kell átpattintani a kocsifeljárónál levő dobozkában, lerakni a dual-band wifi routert és kész. 5 perc volt az egész. Kétszer ujraindult a router és működött minden. Azóta is. Maga a szolgáltatás egy közepes csomag, 100 megás optika 30 EUR. Tehát broadband pipa.

Ezután jöhettek a “nagyobb” falatok. Mivel az áramot Mrs. S. átiratta így itt csak egy on-line regisztráció kellett, valamint az állandó megbízás beállítása. 200 EUR kaució 6 hónapig és kész. Áram pipa.

A gáz már trükkösebb volt, ugyanis az átíráshoz kell egy ún. GPRN szám, amiről a tulajdonosnak halvány fogalma se volt. Szerencsére a szolgáltató készségesen megadott egy újabb telefonszámot, ahol a cím alapján megadták a GPRN-t, majd ezen szám ismeretében a szolgáltató át is irta a nevemre a számlát. 300 EUR kaució 14 hónapra, és 2 havonkénti számlázás. Gázművek pipa.

Vízdíj. Na, az nincs. Ugyanis az írek szent meggyőződése, hogy a vízhqdefault az égből jön (évi kb 300 nap), tehát ingyen van. Ami meg nem onnan, az a tengerből (elvégre egy sziget lenne, vagy mi), tehát ingyen van. Ennek megfelelően nem is fizetnek érte. Pár éve megpróbálta a kormányzat átverni, hogy márpedig egy külsős, privát cég be fog menni az ingatlanokba és elhelyezi a mérőórát és majd a fogyasztás alapján számlázzák a vízdíjat. Hatalmas ellenállásba ütköztek és jelenleg nem is nagyon forszírozzák a kérdést. Amolyan szürke zóna a víz. Tehát víz, pipa.

 

Ezzel nagyjából meg is vannak a szolgáltatók. Az eires bakitól eltekintve meglepően flottul ment minden. On-line, egyszerűen. Ahol telefonos ügyfsz is kellett, ott abszolúte rugalmasan, kedvesen, segítőkészen álltak a problémához, mintha érdekük lenne a gyors problémamegoldás és az ügyfélelégedettség.